Izstādē «Riga Food 2019» noskaidro Latvijas labākos pavārus

Izstādē «Riga Food 2019» noskaidro Latvijas labākos pavārus

2019. gads ir ļoti īpašs Latvijas kulinārajā dzīvē, jo starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2019" Ķīpsalā no 4. līdz 6. septembrim norisinājās pavisam 6 pavāru konkursi, kuros kopā startēja 43 dalībnieki.

Vēl jo vairāk – Latvijā pirmo reizi notika pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse d'Or nacionālā atlase, kas ir viens solis tuvāk starptautiskai atpazīstamībai un kulinārijas kvalitātes celšanai. Piektdienas, 6. septembra, novakarē VEF kvartāla kamerzālē biedrība "Pavāru klubs" pulcināja kopā visus konkursantus, savus draugus un atbalstītājus, lai svinīgā atmosfērā, baudot gardus ēdienus un dzērienus, apbalvotu visu konkursu laureātus. Trīs dienu garumā konkursus vērtēja starptautiska un ļoti pieredzējusi žūrija, kuri dalīja pienākumus dažādos konkursos, bet visi piedalījās Bocuse d'Or Nacionālās atlases vērtēšanā. Žūrijā bija: Jo Nelissens /Beļģija/, Fransiane Tartari /Apvienotā Karaliste/, Aleksandrs Prokopovičs /Krievija/, Gerts Kletzke /Zviedrija/, Dmitrjs Demjanovs /Igaunija/, Pavelss Gurjanvs /Igaunija /, Jorns Lie /Norvēģija/, Emannuelle Wille /Igaunija/ un Tarvo Stints /Iguanija/.

Latvijas gada pavārs noskaidrots jau 16. reizi.

4. septembris Ķīpsalā iesākās īpaši rosīgi, jo te jau no agra rīta konkursam gatavojās seši pavāri – Jānis Osis, Artūrs Bilzens, Pāvels Skopa, Jegors Porulevs, Mārtiņš Pupurs, Roberts Bedikers Bērtulis –, kuri pretendēja uz titulu "Latvijas 2019. gada pavārs" un seši pavāra palīgi – Laimons Ričards Gerliņš, Gustavs Raubiško, Daniels Damanis, Nikita Buslajevs, Sandis Damarovskis, Toms Fridrihsons –, kuri ne tikai centās palīdzēt saviem pavāriem, bet arī sacentās nominācijā "Latvijas pavārzellis 2019". Šogad Reaton zelta pavrnīcu un čeku 700 eiro vērtībā ieguva Pāvels Skopa (restorāns "Koya"), otrajā vietā atstājot Jāni Osi (restorāns "Fifty Six Twenty Four"), bet trešajā – Jegoru Porulevu (restorāns "Hügge" Igaunijā). Labākais pavārzellis izrādījās Nikita Buslajevs, kurš gan ikdienā, gan konkursā strādā kopā ar J. Porulevu. Kā atzina žūrijas pārstāve Frainsiane Tartari, par pavāru konkursa uzvarētāju domas sakritušas visiem pieciems žūrijas locekļiem, tāpēc viņš uzsktāms par pārliecinošu uzvarētaju. Tiesa gan, tiesnese piebilda, ka, salīdzinot ar konkursu, ko viņa vērtēja pirms diviem gadiem, konkursantu līmenis esot nedaudz krities: "Gatavošanās procesā pavāriem vairāk vajadzētu testēt savu ēdienu garšas – dot tos baudīt gan draugiem, gan restorāna klientiem, uzklausīt viņu viedokli un uzlabot to, kas nav sanācis. Nevajag baidīties no kritikas – tā palīdzēs vairāk nekā pašpārliecinātība!"

Sacenšas "dinozauri"

Visvairāk skatītāju Ķīpaslas hallē pulcināja konkurss "Meistarpavārs 2019", ko paši tā dalībnieki jau iesaukuši par "dinozauru konkursu". Sevi par dinozauriem sauc Latvijas vadošie šefpavāri, kuri ne tikai jau gadiem strādājuši, lai veidotu restorānu kultūru Latvijā, bet arī gozējušies dažādos televīzijas šovus un iesaistijušies arī biedrības "Pavāru klubs" veidošanā. Raimonds Zommers, Valters Zirdziņš, Māris Jansons, Jānis Zvirbulis un Ingmārs Ladigs konkursā piedalījās divu svarīgu iemeslu dēļ – pirmkārt, aktualizēt pavāru profesijas nozīmīgumu un prestižu, otrkārt, pierādīt, ka "dinozauri" ne tikai labi izskatās žurnālu lapaspusēm, bet vēl joprojām ir lieliski sava amata meistari. Šefpavāru uzdevums bija gana izaicinošs – stundas laikā jāpagatavo maltīte no "melnās kastes" produktiem, ko nodrošināja uzņēmums "Augļu serviss" – proti, ēdiena sastāvdaļas konkursanti pirms tam nezināja, viņiem nācās gatavot to, ko saņēma konkursa sākumā melnajā kastē. Meistarpavāru sacensībās kārtējo reizi sevi pierādīja daudzu konkursu laureāts Raimonds Zommers, kurš nav zaudējis savu ķērienu konkursos, neskatoties uz to, ka šobrī lielāko daļu šefpavāra laika aizņem viņa restorāns "Entresol".

Noskaidrots Bocuse d'Or Nacionālās atlases uzvarētājs.

Konkursu Bocuse d'Or mēdz dēvēt par pavāru olimpiskajām spēlēm – tas ir pats prestižākais pavāru konkurss, kas vairākās kārtās divu gadu garumā visā pasaulē atlasa labākos pavārus, no kuriem paši labākie pulcējas Francijas pilsētā Lionā uz konkursa finālu, kur konkurences cīņa un garšu bagātība sit augstu vilni. Kā apbalvošanas ceremonijā atzina "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova, Latvijai vajadzēja 11 gadus, lai mēs beidzot varētu tikt paši līdz savai nacionālajai atlasei. Konkursā piedalījās divi pavāri – Dinārs Zvidriņš un Juris Latišenoks – ar saviem palīgiem – Tomu Fridrhsonu un Danu Ivanovu. Sacensība bija gana sīva, un līdz pat apbalvošanas brīdim bija redzams, ka abi konkursanti ir ļoti determinēti un ļoti vēlas uzvarēt, taču uzvaras lauri pienācas tikai vienam – Dināram Zvidriņam. Ņemot vērā Bocuse konkursa lielo nozīmību, Live Riga bija parūpējušies par īpašu dāvanu laureātam – braucienu uz Parīzi, lai tur klātienē vērotu Francijas nacionālās atlases sacensības. Turpretī uzņēmums "Promo Cash&Carry" rūpējas, lai mūsu konkursantam būtu iespēja pienācīgi sagatavoties nākamajai konkursu kārtai, tāpēc viņi nodrošina profesionāli vidi pavāra treniņiem līdz konkursam. Žūrija vērtēja arī pavāra palīgus, par labāko atzīstot J. Latišenoka palīgu Danu Ivanovu. Lai kaut nedaudz kliedētu 2. vietas ieguvēja skumjas, Semarah Hotels tīkls J. Latišenokam dāvināja mierinājuma balvu – iespēju atpūsties Lielupes viesnīcā. Žūrijas pārstāvis Jo Nelissens, vērtējot abu konkursantu sniegumu, godīgi atzina: "Labās ziņas ir tādas, ka te vēl ir ļoti daudz vietas izaugsmei… Godīgi sakot, šobrīd neviens no pretendentiem nav sasniedzis Bocuse līmeni, taču šis ir pirmais solis, lai tam tuvotos. Trenēties noteikti vajadzētu daudz vairāk, jo katrai kustībai jābūt mērķtiecīgai un atstrādātai, katrai garšai pārbaudītai – te vēl ir ļoti daudz darāmā!"

Baltijas konkurss gan komandām, gan studentiem

Par tradīciju jau sāk veidoties Baltijas komandu konkurss "Baltijas kulinārais mantojums", kur jau atkārtoti par labāko tika atzīta Latvijas komanda, taču skatītāju simpātiju ieguva lietuvieši. Latvijas komandā startēja trīs pavāri – Kristīne Strode, Baiba Brasle un Aigars Sīlis – un viņu menedžeris Viesturs Lasmanis. Lai šī konkursa tradīciju vēl vairāk nostprinātu, apbalvošanas ceremonijas laikā tika parakstīts trīspusējs sadarbības memorands, kas nosaka, ka turpmāk šis konkurss "ceļos" no vienas Baltijas valsts uz otru, tātat Latvijā to atkal sagaidīsim pēc 3 gadiem.

Iespējams, par tradīciju kļūs arī Baltijas skolu konkurss "Zero Waste Challange", kas aicina jaunos pavārus aizdomāties par klimata pārmaiņām, ko rada arī ēdiena izniekošana, tāpēc konkursa mērķis bija atstāt pēc iespējas mazāk atkritumu. No katras Baltijas valsts konkursā piedalījās divas skolas, un labākā šoreiz izrādījās Igaunijas kulinārā skola "Teko". Svetlana Riškova atzīst: "Līdz šim mūsu valstu kulinārās skolas ir dzīvojušas katra savā nodabā, starp tām trūka sadarbības, un šī konkursa lielais mērķis patiesībā ir savest šīs skolas kopā – dot iespēju gan skolotājiem, gan skolēniem savstarpēji iepazīties un uzsākt pieredzes apmaiņu jau tagad."

"Pavāru klubs" izsaka vislielāko pateicību visiem konkursu sponsoriem un atbalstītājiem, bez kuriem šie lielie kulinārijas notikumi nebūtu iespējami.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sporta biedrība “ULTRA” TAKA
Piedāvā vizināšanu ar speciālo tandēma paraplānu vai moto-deltaplānu, apmācību lidojumiem ar paraplānu/deltaplānu un pilotu sertifikāciju, | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.09.2019 - 22.09.2019 Koncerts "Tikšanās Dailē" Valmieras Tūrisma informācijas centrs
21.septembrī plkst. 18:00 Valmieras Kultūra centrā notiks Raimonda Paula un Daumanta Kalniņa koncerts "Tikšanās Dailē". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.09.2019 - 21.09.2019 Tūrisma sezona turpinās! Gulbenes novada TIC
Aicinām iepazīt Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu un apmeklēt gadatirgu "Ražojam paši" | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.08.2019 - 25.09.2019 Minizoo JuRita TAKA
Minizoo JuRita šogad ir iegādājies daudz jaunu dzīvnieku, kuru skaits jau pārsniedz 100, un kur iespējams tos barot, glaudīt un tie atrodas brīvi | Skatīt vairāk

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2019 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2019 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46109295sec.