Mārtiņdienu atzīmē ar zoss cepeti

Latvijā tiek svinēta Mārtiņdiena. Svētki tradicionāli iezīmē brīdi, kad rudeni nomaina ziema, un to atzīmē ar gardu cepeti, Mārtiņdienas tirdziņiem un, protams, Mārtiņu vārdadienas svinībām. Pat tad, ja ģimenē vai tuvāko draugu lokā nav Mārtiņu, tie ir latviski un tradīcijām bagāti svētki un senie latvieši uzskatīja, ka Mārtiņos galda jābūt bagātīgi klātam. Senāk galdā tika celts gaiļa cepetis, jo gaiļa kaušana sekmēja zirgu labklājību. Mūsdienās gaiļa cepeti gan biežāk aizvieto zoss cepetis. Šī tradīcija nākusi no vāciski runājošām zemēm, tomēr jāatzīst, ka zoss cepetis tomēr ir ierastāks.

Viena no zoss cepeša pagatavošanas receptēm par godu Mārtiņdienai ir šāda: nepieciešama aptuveni 3 kilogramu smaga zoss, sāls, pipari, rozmarīns, timiāns, ūdens, dažādi dārzeņi, sviests un 1/8 l sarkanvīna.

Jo lielāka ir zoss, jo cepetis sanāk sulīgāks. Ja zoss ir saldēta, to vēlams atkausēt dienu pirms gatavošanas. Tad zosi kārtīgi nomazgā tekošā ūdenī un izņem iekšas un nosusina. Noņem redzamos taukus pie vēdera atveres, tos vēlāk var izmantot cepšanai. Zosi no iekšpuses un ārpuses pamatīgi ierīvē ar sāli un pipariem un visas svaigās garšvielas (rozmarīnu, timiānu u.c.) sasien pušķītī un ievieto zoss vēderā. Vienu timiāna zariņu jāpataupa mērcei. Cepeškrāsni sasilda līdz 200°. Dziļā cepešpannā ielej verdošu ūdeni, pieber tējkaroti sāls un ievieto atlikto timiāna zariņu. Nomazgā dārzeņus, rupji sagriež tos un ieliek pannā. Zosi ar krūtīm uz augšu uzliek uz restītēm. Mazā katliņā izkausē sviestu un apziež ar to zosi. Zosi uz restītēm ievieto iepriekš uzsildītajā krāsnī vidējā nodalījumā, zem tās liek pannu ar dārzeņiem, kur tecēs zoss tauki. Zoss jācep 200 grādu temperatūrā aptuveni 60-70 minūtes un ik pa laikam jāaplaista ar šķidrumu no apakšējās pannas. Beigās zosi uzmanīgi apgriež otrādi un cep vēl 20 minūtes, kā arī atkal aplaista ar cepšanas šķidrumu. Pašās beigās zosi vēlreiz apgriež, aukstā ūdenī iemaisa mazliet sāls un ar sālsūdeni nosmērē zosi. Pēc tam cep vēl 10 minūtes. Sālsūdens padara zosi kraukšķīgu un brūnu. Pēc izņemšanas no krāsns zosij pirms sadalīšanas dažas minūtes jāpastāv. No cepšanas šķidruma un sarkanvīna pagatavo mērci. Zosi pasniedz ar ceptajiem dārzeņiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Latvia Tours
,


Nikos Travel
,


Jūrmalas TIC
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51178908sec.