Valmieras pilsētas svētkos reģionālā gardēžu ceļa meistardarbnīcā cels godā Livonijas kulināro mantojumu

Sestdien, 28. jūlijā, no plkst. 11:00 līdz 14:00 Valmieras pilsētas 735. gadadienas svinību laikā svētku ciemiņi un gastronomijas entuziasti ir aicināti apmeklēt Valmieras muzeja garšaugu dārzu, kur notiks Livonijas kulinārās garšas meistarklase.

Meistardarbnīcā taps brangs dzīru mielasts, kas ļaus iepazīt Valmieras Livonijas laika kulināro mantojumu un izbaudīt ēdienus ar “vēstures garšu”. Svētku meistarklase papildinās Vidzemes plānošanas reģiona un sadarbības partneru veidoto reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un bagātinās jaunizveidoto Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”.

Kulinārajā meistarklasē amata prasmēs un garšas veidošanas noslēpumos dalīsies Dikļu pils restorāna šefpavārs Jānis Siliņš ar savu palīgu. Viņi palīdzēs izzināt viduslaikiem raksturīgās garšas un produktus, atklās, ko iespējams pagatavot šodien, demonstrēs kādu meistarstiķi un mielasta tapšanā iesaistīs klātesošos. Livonijas laika pilsētnieki ar ēdieniem neskopojās un maltītēs uz galda valdīja pārpilnība. Kaut ko no tā visa būs iespējams baudīt arī meistardarbnīcas dalībniekiem.

Sanākušajiem, gatavojot kopā ar Dikļu pils restorāna pavārmeistariem, būs izdevība parādīt savas prasmes viduslaiku recepšu iedvesmotu gardu gaļas ēdienu tapšanā. Tajos laikos Valmierā vienā maltītē mēdza baudīt pat vairākus gaļas veidus. Meistardarbnīcas laikā uz oglēm gatavos jāņogu vīnā izturētu trusi, kā arī dūmu krāsnī sāls-garšaugu kažokā ceps cāli. Valmierā izsenis mielasta laikā galdā cēla arī zivis, tālab meistarklasē uz oglēm gatavos vietējo upju un ezeru zivis. Pagatavoto baudīs kopā ar saderīgām, Livonijas laika virtuvei atbilstošām piedevām: sakņu - dārzeņu biezeņiem, lēcām, alū briedinātiem kviešiem. Edienu garšas nianses paspilgtinās Valmieras muzeja garšaugu dārzā plūkti augi, jo viduslaikos ikvienā pilsētas piemājas dārziņā auga garšvielas, kuras pievienoja ēdieniem.

Neiztiks arī bez burvīga saldā ēdiena. Tā kā Livonija reiz bija bagāta ar plašiem mežiem, pļavām un ganībām, un bija medus pārpilnība, tad šefpavārs Jānis Siliņš ir lēmis rādīt un mācīt, kā gatavot pļavu ziedu sieru ar meža ielokā vākta medus šūnām un dažādām savvaļas un dārza ogām.

Meistardarbnīcā aicināti līdzdarboties tūrisma ceļu “Livonijas garša” un “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. Līdzdalība garšu darbnīcā - bez maksas. Vietu skaits meistardarbnīcā ir ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, sūtot e-pastu: [email protected].

Nākamās reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” meistarklases notiks:

29. jūlijs    Maizes diena Āraišu dzirnavās

1. septembris     Tomātu svētki Brenguļos

8. septembris    Jērcēnu diena “Ne pūku, ne spalvu!”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19751sec.