Meklējot tapas Seviļā...

Esot Spānijā - un īpaši Seviļā, jāaizmirst par "Mišelin" zvaigznēm apbalvotiem restorāniem, vislabākā maltīte "spīd" dodoties iekšā vispārbāztākajā Seviļas bārā. Jo nu... vietējie jau reti kad kļūdās savās izvēlēs. Andalūzijas reģiona ugunīgā galvaspilsēta ir jau vēsturiski pasaulē slavena ar savām "tapām" jeb uzkodām - un "tapeo" jeb staigāšana pa bāriem, medot tapas ir viena no "must-do" aktivitātēm, atrodoties pilsētā.

Bet kas ir autentiska Seviļas tapu pieredze? Kas jānogaršo un kas jāmeklē tapu bāros?

Tapat būtībā ir nelieli šķīvji bāros pasniedzamo uzkodu. Oriģināli tās bija vienkārši našķi, ko pasniedza pie dzērieniem - olīvju bļodiņa, iespējams tortilja (spāņu - no kartupeļiem), kāds šķiņķis, asā spāņu desa (chorizo), bet laika gaitā tapas jau arī ir pārveidojušās - un nu par tapām var saukt arī mazas porcijas restorānu ēdienu. Šobrīd ar vārdu tapa vairāk tiek izprasts ēdiena izmērs, ne vairs tā saturs.

Leģenda vēsta, ka tapu koncepts radies 13.gadsimtā, kad Karalis Alfonso X ēda mazas porcijas ēdiena pie saviem vīniem, jo tā viņiem lika dakteris. Tas esot "panesies" arī starp citiem. Cits stāsts vēstī, ka tapas radušās tad, kad alkohols kļuvis arvien dārgāks - un cilvēki vairs nav varējuši atļauties dzert un ēst vienlaicīgi, tāpēc izlīdzējušies ar uzkodām - tapām.

Seviļas tradicionālās tapas

Starp tradicionālajām tapām ietilpst šķiņķis - parasti "jamón ibérico" tipa, kas nāk no Analūzijā audzētām cūkām, kas barotas ar zīlēm. Tāpat populāri tapās pasniegt ir arī cūkgaļas šķiņķi viskija mērcē.

Ierasta tapu sastāvdaļa ir arī aukstās zupas - gaspačo, ko pasniedz glāzē. Arī citas spāņu zupas - kā piemēram, salmorejo, ir populāra. Protams, neiztikt arī bez dārzeņiem - spinātu salāti ar turku zirņiem un ķimenēm. Fritētas zivis (arī kalmāri), dažādi sieri, pupiņas, paprika, sviesta pupas, maize, un protams - olīvas. Tās visas ir tapu sastāvdaļas!

Seviļā kopumā ir aptuveni 3000 tapu bāri - un klasiski šie bāri jau atpazīstami pa gabalu, jo tajos karājas tradicionālie cūku šķiņķi. Uz sienām ir vēršu cīņu plakāti, apkārt ir keramiskas flīzes. Tapu bārs parasti ir bez sēdvietām - tikai ar stāvvietām. Protams, iespējams iegādāties arī alkoholu. Laika gaitā arī tapu bāri ir pārveidojušies - ir iespējams atrast arī gastrobārus, kur pasniegtās tapat būs kas daudz vairāk nekā ierastās. Protams, par to arī būs jāsamaksā atbilstoši...

Tā kā spāņu kultūrā ir ierasts staigāt apkārt pa bāriem, nevis visu vakaru pavadīt vienā, Seviļas aptuveni 3000 tapu bāri atrodas netālu viens no otra. Izbaudi šo iespēju - vienā vakarā apmeklēt, piemēram, 5 vai 10 bārus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 19.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
2024. gada vasarā Latvija pirmo reizi uzņems FIA pasaules rallija čempionāta posmu. Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 20.04.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43526602sec.