Autors: Ilze Salna
Avots: BalticTravelnews.com/Welt.de
Laba ziņa visiem kafijas
cienītājiem: kafijas lietošana samazina otrā tipa diabēta risku, un arī sirds
veselību kafija ietekmē mazāk, nekā domāts agrāk.
Reklāma
Vācijas Uztura pētniecības institūtā
veikts pētījums liecina, ka kafija nepalielina sirds un asinsrites sistēmas
saslimšanu risku, neveicina audzēju veidošanos un pat samazina iespējamību
saslimt ar otrā tipa diabētu. Tāpat noskaidrots, ka nav izšķirošas nozīmes, vai
kafija satur kofeīnu, vai arī tiek lietota bezkofeīna kafija.
Pētījumā tika analizēti 42`000 pieaugušu
respondentu dati, kas piedalījās ilgtermiņa pētījumā. Pētnieki apkopoja
informāciju par pētījuma dalībnieku dzīves stilu, ieradumiem un veselības
stāvokli, tai skaitā, hroniskām saslimšanām.
Deviņu novērojumu gadu laikā ar otrā
tipa diabētu saslima 1`432 pētījuma dalībnieki, 394 piedzīvoja sirds infarktu,
310 – insultu, 1`801 tika konstatēts audzējs. Salīdzinot to personu datus, kas
ikdienā lietoja ļoti daudz kafijas, ar tiem, kas kafiju nelietoja gandrīz
nemaz, tika konstatēts, ka pirmajā grupā hronisko slimību risks nebūt nav
lielāks. To personu vidū, kas dienā izdzēra vairāk par četrām tasītēm kafijas,
pat tika novērota retāka saslimšana ar otrā tipa diabētu.
Līdzīgi pētījumu rezultāti iegūti arī ASV,
tāpēc speciālisti uzskata, - ja cilvēks kafiju labi panes un dzer labprāt, var
to droši arī turpināt. Protams, tas nenozīmē, ka kafijas nedzērājiem tagad būtu
jāsāk tā dzert. Daudz svarīgāk hronisku saslimšanu profilaksei ir lietot uzturā
pietiekami daudz pilngraudu produktu, mazāk gaļas, vairāk augļu un dārzeņu,
nesmēķēt un pietiekami daudz kustēties.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.