Travelnews.lv redaktore: Nepelnīti zems vērtējums jeb pelnīta kritika par Latvijas nacionālo virtuvi? [1]

Daudz diskusiju tīmeklī ir izraisījis “Taste Atlas” zemais Latvijas nacionālo ēdienu novērtējums. Tādēļ šoreiz plašāk apskatīsim, kādus ēdienus ir vērtējis ceļvedis.

Tad, lūk, 18 ēdieni, kas esot Latvijas nacionālā virtuve: karbonāde, aukstā zupa, pīrādziņi, griķi, frikadeļu zupa, rupjmaize, skābeņu zupa, pelēkie zirņi ar speķi, sklandrausis, kartupeļu pankūkas, kliņģeris, maizes zupa, rupjmaizes kārtojums, ķiploku grauzdiņi, debesmanna, sīpolu sitenis, salinātā rudzu rupjmaize (nē, tā nav kļūda, tieši tā rudzu rupjmaize nosaukta ceļvedī) un bukstiņbiezputra.

Apsēdos pie šī saraksta un sāku domāt, kad pēdējo reizi ēdu kādu no tā dēvētajiem Latvijas nacionālajiem ēdieniem. Iznāca gauži švaki – karbonāde Jaunā gada svinībās, zirņi Ziemassvētkos, ķiploku grauzdiņi vasarā. Un ar to arī latviskā virtuve, kas baudīta 2022. gadā, ir beigusies.

Atceroties arī savus ārvalstu viesus, ar kuriem kopā esmu devusies baudīt maltīti, nenāk atmiņā, ka kāds no viņiem būtu izvēlējies kādu no iepriekšminētā Latvijas nacionālās virtuves saraksta ēdieniem. Priekšroka tomēr ir dota grilam un kaut kam eiropeiskākam, kā arī ne tik treknam un specifiskam.

Mēs zinām, kā garšo mūsu ēdieni. Bet, liekot roku uz sirds, vai varam apgalvot, ka pelēkie zirņi ar speķi, bukstiņbiezputra un, piemēram, skābeņu zupa izskatās gana pievilcīgi ārzemniekam? Te pat ne par garšu runa, bet tīri vizuāli. Jo cilvēks tomēr ēdienu ēdienkartē izvēlas, balstoties uz bildītēm.

Un vēl, iespējams, šis novērtējums liek mums pašiem padomāt – kas tiešām ir mūsu nacionālās virtuves ēdieni? Un kur esam nošāvuši greizi, ka vēstījums par nacionālo virtuvi tiek interpretēts šādi?

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Livija 01/11/2023 21:25 Salinātā rudzu rupjmaize ir viens no nedaudzajiem Latvijas produktiem, kurš ir iekļauts ES Garantēto tradicionālo produktu reģistrā, tāpēc arī aptaujā ir iekļauts sis produkts ar šādu nosaukumu. Diemžēl arī vietējo iedzīvotāju vidū šis maizes definējms nav populārs. Vairums to pazīst kā plaucēto rupjmaizi, kas tiek gatavota ar dabīgo ieraugu, jeb abrkasīti, jeb kukulīti, jeb sakasnīti - tas tiek atstāts no jaunajai mīklai no iepriekšējā raudzējuma.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.05.2024 - 02.06.2024 Iepazīsti Piebalgu "Tava diena Piebalgā!" Cēsu TIC
Piedzīvo gleznaino Piebalgu kā vēl nekad ar "Tava diena Piebalgā" 1.-2. jūnijā! ☀️ Apmeklē 10 Piebalgas uzņēmējus aizraujošā spēlē un dodies | Skatīt vairāk
Latvija
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
KONCERTPROGRAMMA VIOLETS Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Burvīgo solistu Ances Krauzes uz Zigfrīda Muktupāvela balsi papildinās Zigfrīda vijoles spēle, bet pie klavierēm uzstāsies pats komponists Jānis | Skatīt vairāk
IELĪGOŠANA | pie Tukuma tirgus Tukuma TIC
22.jūnijā no 9:00 pie Tukuma tirgus būs gan mājražotāju tirdziņš, gan koncerts, gan motociklu apskate, gan arī uzvedums "Jāņu nakts mistērija" | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44495416sec.